Jak marynować dziczyznę - przepis na marynatę do sarniny

Jak marynować dziczyznę - przepis na marynatę do sarniny

Sarnina to dość rzadkie mięso - więc mało jest przepisów pozwalających odpowiednio przygotować sarninę. Ze względu na to, że sarnina to drogie mięso, warto poświęcić mu więcej uwagi w kuchni

  • 1 szkl. czerwonego wytrawnego wina,
  • 10 ml octu winnego,
  • 3 ząbki czosnku (utartego z solą) lub 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
  • łyżeczka cukru,
  • sok z połowy cytryny i starta skórka,
  • kilka goździków,
  • 1/2 łyżeczki rozgniecionych ziaren jałowca,
  • 1/2 łyżeczki kolendry,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka świeżego czarnego pieprzu (grubo mielony lub roztarty w moździerzu),
  • 1/4 litra wody.
  • Inną marynatą do sarniny :
  • 2 łyżki stołowe octowej esencji
  • czyli octu 80%,
  • 2 3 cebule,
  • główka czosnku,
  • łyżka stołową soli,
  • szczyptę papryki.

Krok 1

Składniki są przeznaczone na 1 kg mięsa,całość wymieszać i zagotować,odstawić na 2 doby aby marynata wsiąkła w mięso.

Krok 2

Marynata powinna być w lodówce gdzie co jakiś czas należy zamieszać.

Krok 3

Drugi sposób na marynatę:między warstwy mięsa wkładamy plastry cebuli oraz czosnku,przyprawiając,zamykamy szczelnie na 1 dobę.Potrząsamy słoikami co kilka godzin

Komentarze: (0)

Pozostało: 1500 znaków