Jak peklować mięso

Jak peklować mięso

Peklowanie to przygotowanie mięsa do wędzenia i zabezpieczenie go przed psuciem.

  • 150 gram niejodowanej soli (to specjalna sól do peklowania tzw. peklowa)
  • 10 gram cukru
  • 1.2 litra wody

Krok 1

Z porcji wody odlewamy szklankę,do pozostałej dodajemy:przyprawy oprócz soli peklowej i czosnku,gotujemy 15 minut pod przykryciem.W odlanej wodzie mieszamy sól peklową z pokrojonym czosnkiem którą dodajemy do ostudzonej wody z przyprawami.Do powstałego roztworu,wkładamy mięso i peklujemy 14 dni w temperaturze około 5 stopni.

Krok 2

Istnieje możliwość peklowania na sucho,składniki są te same,tym razem po zmieszaniu nacieramy nimi mięso,lecz długość peklowania skraca się nam do 1 dnia.

Krok 3


Następny sposób stosujemy do większych porcjach mięsa,polega on jak pierwszy sposób na zrobieniu solanki którą wstrzykujemy w mięso.Czas peklowania pozostaje ten sam tzn.5 stopni i 14 dni.

Wideo

Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:

Jak zapeklować mięso do wędzenia

Twoja przeglądarka nie obsługuje Adobe Flash Player
Zainstaluj go tutaj:

Komentarze: (0)

Pozostało: 1500 znaków