Jak przechowywać zioła

Jak przechowywać zioła

Świeże zioła to nieodłączny i niezbędny dodatek do naszych potraw. Uzupełniają smak gotowanych obiadków, dodają finezji sałatkom i świetnie smakują w każdym połączeniu. Dlatego coraz popularniejsze staje się samodzielne sadzenie ziół na przydomowych rabatkach. Jak jednak je przechowywać?

Krok 1

Najlepiej abyś zbierał świeże zioła pod koniec sierpnia, ponieważ właśnie wtedy mają one najintensywniejszy aromat. Zbiorów dokonuj przed południem w słoneczne, bezdeszczowe dni. 

Wideo

Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:

Jak uprawiać zioła na parapecie

Twoja przeglądarka nie obsługuje Adobe Flash Player
Zainstaluj go tutaj:

Krok 2

Miętę i oregano ścinaj w połowie długości. Jeśli chodzi o rozmaryn- obrywaj pojedyncze listki, natomiast majeranek i bazylię ścinaj 10 cm nad ziemią. 

Krok 3

Dobrym sposobem na przechowywanie ziół jest zasuszenie ich. Umiejsców zioła w pobliżu grzejnika, kaloryfera lub bezpośrednio na nim. Poprzez suszenie zioła tracą najmniej wartości odżywczych i innych cennych substancji. 

 

Możesz także zawiązać rośliny w pęczek i zawiesić nad źródłem ciepła. Pamiętaj jednak, aby temperatura nie przekroczyła 35 stopni. 

Krok 4

Zasuszone zioła przechowuj w szczelnie zamykanych pojemnikach. NA samym początku podpisz je, ponieważ później możesz mieć problem z rozpoznaniem gatunków. 

Krok 5

Nie przechowuj ziół dłużej niż 12 miesięcy, ponieważ mogą spleśnieć. 

Krok 6

Inny sposób, w jaki możesz przechowywać zioła jest zakonserwowanie ich w oliwie lub w occie winnym. 

Komentarze: (0)

Pozostało: 1500 znaków