Jak przyrządzić cielęcinę burgund

Jak przyrządzić cielęcinę burgund

Cielęcina należy do mięs czerwonych. Charakteryzuje się swoim kwaskowatym zapachem. Jest mięskiem delikatnym, o bardzo małej ilości tłuszczu. Poniżej przedstawię ciekawy sposób na przyrządzenie tego mięsa.

  • 1 kg cielęciny
  • 1 cebula
  • 1 strąk zielonej papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • świeżo zmielony pieprz
  • pół łyżeczki tymianku
  • 1 łyżka stołowa posiekanej pietruszki
  • 3/4 szklanki bulionu
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 6 łyżek czerwonego wytrawnego wina
  • sól i pieprz do smaku

Krok 1

Na rozgrzanym oleju podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, rozgnieciony czosnek oraz pokrojoną paprykę

Krok 2

Na patelnię włóż także mięso i wszystkie pozostałe składniki. Podsmaż całość przez około 20 minut, a następnie zmniejsz ogień i podduś wszystko przez 40 minut pod przykryciem. 

Krok 3

Tak przyrządzona cielęcina najlepiej smakuje z kluskami. SMACZNEGO!

Wideo

Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:

Jak zrobić duszoną cielęcinę po włosku

Twoja przeglądarka nie obsługuje Adobe Flash Player
Zainstaluj go tutaj:

Komentarze: (0)

Pozostało: 1500 znaków