Jak ugotować zupę - solankę

Jak ugotować zupę - solankę

Solanka to rosyjska zupa z mięsem. Mocno mięsna, dająca dużo energii, tak potrzebnej w jesienne i zimowe dni.

Krok 1

Do garnka zalanego wodą wkładamy mięso wraz z liściem laurowym,zielem angielskim,soląc.Gotujemy pod przykryciem odszumując aż do miękkiego mięsa które po wyciągnięciu rozdrabniamy.

Krok 2

Do wywaru wkładamy kiszoną kapustę(jak jest za kwaśna płukamy)dosypując odrobinę cukru i zagotowujemy.

Krok 3

Marchew wraz cebulą trzemy na tarce z grubymi oczkami podsmażając na oleju,dodając koncentrat pomidorowy i wsypujemy do zupy,gotując 10 minut.

Krok 4

Pokrojone ogórki wraz z rozdrobionym mięsem dodajemy do zupy zagotowując i przyprawiając do smaku,można dodać pokrojone oliwki.Podajemy z pieczywem lub ziemniakami.

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak ugotować zupę - solankę skomentowało 1 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków
  1. Awatar użytkownika psesiek

    psesiek

    Aug 19, 2014

    Bardzo lubię solankę, tylko bez kapusty, bo rodzinka kapuste to je,ale tylko do drugiego dania. Pychota.

Autor

Składniki

  • 600 g mięsa wołowego i wieprzowego na zupę
  • 40 dag kiszonej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2-3 kiszone ogórki
  • 300 g mieszanki pokrojonych wędlin i mięsa
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2-3 łyżki czarnych oliwek bez pestek
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • cukier i sól do smaku
  • olej
  • natka pietruszki
  • kwaśna śmietana

Informacje

10 tys. 5