Jak upiec makowca

Jak upiec makowca

Makowiec kojarzy się większości z nas ze świętami Bożego Narodzenia i Wielkanocą. Stanowi pewny element na świątecznym stole u prawie każdego Polaka. W sklepach jest spory wybór gotowych makowców, jednak każdy wie, że samodzielnie upieczone smakują lepiej!

Krok 1 - CIASTO DROŻDŻOWE

Rozpuść drożdże wraz z cukrem z letnim mleku. Odstaw całość na 20 minut, aż ciasto wyrośnie. Po tym czasie dodaj do ciasta: mąkę pszenną, żółtka jaj, olej, sól, wódkę bądź spirytus i cukier waniliowy. Wyrób wszystko rękoma, dokładnie wymieszaj składniki, a następnie dodaj do wszystkiego rozpuszczone masło i kontynuuj wyrabianie ciasta. 

Kiedy ciasto będzie się już odrywało od rąk, przykryj je ściereczką i ostaw na godzinę w ciepłym miejscu w celu wyrośnięcia. 

Krok 2 - MASA MAKOWA

Początkowo, sparz mak we wrzątku. Po tym, odcedź go, poczekaj aż wystygnie i dwukrotnie zmiel. Jeżeli chcesz ułatwić sobie zadanie, kup w sklepie gotową masę do makowców. 

Do masy dodaj cukier, rodzynki, orzechy, miód, ekstrakt migdałowy, cynamon, skórkę pomarańczy, łyżkę margaryny oraz ubite na sztywno białka.  

Krok 3 - ZAWIJANIE

Podziel ciasto na trzy równe części. Każda z nich powinna być rozwałkowana na prostokątny, średniej grubości placek. 

Masę makową także podziel na trzy części.

Każdy placek wysmaruj masą makową i zawiń w rulon. 

Krok 4 - PIECZENIE

Ciasto możesz piec w posmarowanym tłuszczem pergaminie. Wstaw je na 30-40 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. 

Krok 5 - PODAWANIE

Makowca jedz po ostygnięciu. Możesz go polać lukrem lub posypać cukrem pudrem i kandyzowanymi skórkami pomarańczy. 

Wideo

Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:

Jak zrobić makowiec - Muzyczna Kuchnia

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak upiec makowca skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!

Autor

Składniki

  • 3/4 szklanki mleka w temperaturze pokojowej
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 150 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
  • 6 jaj (osobno żółtka i osobno białka)
  • 20 g drożdży instant
  • 5 łyżek cukru
  • 1 i 1/2 łyżki oleju
  • pół łyżeczki soli
  • 1 i 1/2 łyżki wódki lub spirytusu
  • opakowanie cukru waniliowego
  • pół kg maku
  • 1/4 kg cukru
  • 100 g wyparzonych rodzynek
  • szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • łyżka miodu
  • ekstrakt o smaku migdałów
  • pół płaskiej łyżeczki cynamonu
  • garść kandyzowanej skórki pomarańczy
  • 1 łyżka margaryny