Kawa jest jedną z najbardziej znanych i powszechnych używek do picia. Najpopularniejszy sposób przyrządzania tego napoju to zaparzanie zmielonych ziaren kawy. Ważne aby prawidłowo to robić czego dowiecie się poniżej.
Kawa mielona zalewana wrzątkiem: do szklanki lub kubka (ok.250ml) wsypać co najmniej 2 łyżeczki kawy drobno mielonej, zalać cienkim strumieniem świeżo przegotowanej, gorącej wody z wysokości około 25 cm, po około 3-5 min można dodać do smaku cukier i/lub mleko.
Kawa mielona zalewana wrzątkiem (bez fusów): papierowy filtr (taki jak do parzenia w ekspresie) umieścić w szklance lub kubku (ok.250ml), wsypać co najmniej 2 łyżeczki kawy drobno mielonej, zalać cienkim strumieniem świeżo przegotowanej, gorącej wody z wysokości około 25 cm, po około 3-5 min delikatnie wyjąć filtr, można dodać do smaku cukier i/lub mleko.
Kawa mielona parzona w kafetierce: drobno zmieloną kawę wsyp do naczynia i zalej świeżo przegotowaną, gorącą wodą. Po 3-5 min opuść sitko w dół. Przelej kawę do szklanki, kubka lub filiżanki. Do smaku można dodać cukier i/lub mleko.
Poradnik Jak zaparzyć kawę mieloną skomentowało 0 osób.
Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!