Jak zrobić bliny

Jak zrobić bliny

Bliny to tradycyjna potrawa kuchni rosyjskiej, białoruskiej i ukraińskiej. Są to drożdżowe placki, podawane na wiele sposobów. Można je przyrządzić na słono, słodko lub ostro. Jak więc je zrobić?

Krok 1

Rozetrzyj drożdże z cukrem w dość sporej misce. 

Krok 2

Do miski dodawaj delikatnie, powoli i stopniowo mleko i przesianą wcześniej mąkę. Wymieszaj całość drewnianą łyżką, przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu przez godzinę do wyrośnięcia. 

Krok 3

Po upływie ponad 60 minut, dodaj do masy roztrzepane jajko oraz roztopione, letnie masło. Całość ponownie bardzo dobrze wymieszaj drewnianą łyżką i znów pozostaw na ponad godzinę do wyrośnięcia. 

Krok 4

Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej tłuszcz. Blindy smaż tak jak zwykłe naleśniki i podawaj od razu po zdjęciu z patelni.  

Ciekawostka

Najbardziej popularnymi dodatkami do blinów jest stopione masło, zeszklona na maśle cebula, śledź i drobno pokrojone jaja na twardo. 

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić bliny skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!