Jak zrobić chińskie pierożki

Jak zrobić chińskie pierożki

Poniższy przepis to narodowa i tradycyjna potrawa w Chinach. Zjadane są w masowych ilościach szczególnie podczas chińskiego Nowego Roku. Tradycyjny przepis mówi o tym, aby podsmażyć je jedynie z jednej strony, na niewielkiej ilości tłuszczu. Może czas zaskoczyć rodzinę i zrobić chińskie pierożki...?

  • 150 g mięsa wieprzowego
  • 200 g białej poszatkowanej kapusty
  • 400 g mąki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól i pieprz

Krok 1

Po ugotowaniu wieprzowiny w lekko posolonej wodzie, pokrój ją ja drobne kawałki. 

Krok 2

Poszatkowaną kapustę połącz z mięsem i podsmaż na patelni wraz z pokrojoną cebulą. Całość smaż do momentu, aż warzywa się zeszklą. 

Krok 3

Do wszystkich składników dodaj sól, pieprz i sos sojowy do smaku. 

Krok 4

Teraz zabierz się za wyrobienia ciasta z mąki i wody. Formuj z niego małe placuszki, na środku których ułożysz przygotowany farsz, a następie skleisz je, aby wyglądały jak małe cebulki. 

Krok 5

Pierożki podsmaż lub ugotuj na parze. 

Krok 6

SMACZNEGO!

Wideo

Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:

Jak zrobić chińskie danie - oryginalny przepis

Twoja przeglądarka nie obsługuje Adobe Flash Player
Zainstaluj go tutaj:

Komentarze: (0)

Pozostało: 1500 znaków