Jak zrobić gołąbki - przygotowanie sosu pomidorowego

Jak zrobić gołąbki - przygotowanie sosu pomidorowego

Gołąbki z własnym sosem pomidorowym, czy z ketchupem?

  • 2 -3 łyżki stołowych koncentratu
  • 0,5 l wody
  • warzywna kostka rosołowa
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • świeża bazylia
  • pieprz oraz łyżkę masła

Krok 1

Do połowy wrzącej wody dodajemy kostkę rosołową następnie dajemy kilka łyżek koncentratu pomidorowego.

Krok 2

Jeśli preferujemy gładkie sosy, można powstałą masę lekko ostudzić i zmiksować – będzie wtedy aksamitna i delikatna…Do drugiej części wody dodajemy mąkę ciągle mieszając doprowadzając do wrzenia i dodajemy masło.Do gotującej masy dodajemy wcześniej rozpuszczony koncentrat pomidorowy doprowadzając do wrzenia.Sos doprawiamy pieprzem ,bazylią solą również można dodać oregano,szałwia i lubczyk.

Wideo

Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:

Jak zrobić sos do gołąbków

Twoja przeglądarka nie obsługuje Adobe Flash Player
Zainstaluj go tutaj:

Komentarze: (0)

Pozostało: 1500 znaków