Jak zrobić indyka pieczonego

Jak zrobić indyka pieczonego

Indyk to mało popularne w Polsce mięso. Czas przełamać tą tradycję i spróbować wreszcie zrobić dobrego indyka. Na początek warto czasami zamieniać mięso kurczaka na mięso z indyka.

  • 1 indyk
  • 3 łyżki tłuszczu (smalec
  • masło roślinne)
  • parę liści sałaty do przybrania
  • sól,

Krok 1

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni wstawiając w breyfance natartego solą i polanego tłuszczem,grzbietem do dołu indyka.

Krok 2

Po zarumienieniu się indyka kilkakrotnie obracamy jego polewając wytworzonym tłuszczem i dodajemy wodę aby uniknąć przypalenia.Smażymy aż uzyskamy miękkie mięso.

Krok 3

Upieczonego indyka porcjujemy i podajemy z ziemniakami lub pieczywem.

Komentarze: (0)

Pozostało: 1500 znaków