Jak zrobić kluski na parze

Jak zrobić kluski na parze

W zależności od tego, w jakiej części Polski się znajdujemy, usłyszymy inne nazewnictwo tytułowych klusek np. parowańce, pampuchy lub buchty. Są tradycyjną potrawą śląską. Można je przyrządzić na słodko bądź nie. Wszystko zależy od ciebie.

Krok 1

Rozrób w misce drożdże z dwiema łyżkami mąki, cukrem i połową szklanki mleka, a następnie przykryj miskę ściereczką i odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 

Krok 2

Po tym czasie, dodaj do drożdży pozostałą część mąki oraz mleka, żółtka jaj, a także szczyptę soli. Ciasto wyrób rękoma, aż doprowadzisz je do gładkiej konsystencji. 

Krok 3

Do miski dodaj jeszcze olej i ponownie wyrób ciasto, przykryj je ściereczką i postaw w ciepłe miejsce na 2 godziny, aż odpowiednio wyrośnie. 

Krok 4

Kiedy miną 2 godziny, przełóż ciasto na posypaną mąką stolnice i uformuj z niego kulki wielkości pączka. Następnie ponownie przykryj je ściereczką i poczekaj około 15 minut. 

Krok 5

Przygotuj duży garnek i wlej do połowy naczynia wodę. Następnie ułóż na nim gazę, którą zwiążesz sznurkiem. Doprowadź wodę do wrzenia i przyrządź kluski na buchającej z garnka parze. 

Ciekawostka

Aby kluski się nie sklejały, posmaruj je olejem. 

Ciekawostka

Kluski na słodko możesz przyrządzić ze śmietaną z cukrem, cynamonem, jogurtem, dżemem lub sosem czekoladowym. 

Jeżeli nie przepadasz za słodkimi smakami, postaw na sos grzybowy bądź gulasz. 

Wideo

Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:

Jak zrobić kluski leniwe

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić kluski na parze skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!