Jak zrobić marynowany czosnek

Jak zrobić marynowany czosnek

Marynowany czosnek to znakomita przyprawa do sałatek, mięs ryb i innych potraw. Jest tak wyjątkowy, że wydobędzie wspaniały smak każdego produktu. Nadaje się także do kanapek oraz po prostu do samodzielnego spożycia.

Krok 1

Przygotuj małe słoiczki. Dokładnie je umyj i wyparz. 

Krok 2

Obierz główki czosnku i podziel je na żabki, które następnie umieść w jednej misce i zalej wrzątkiem. Po 2 minutach odlej wodę. 

Krok 3

Czosnek włóż dość ciasno do słoiczków razem z gorczycą, ziołami prowansalskimi i pokruszonym liściem laurowym. 

Uwaga - Zalewa

Ugotuj 1,5 szklanki wody wraz z octem. Roztwór posól i posłodź. Całość dokładnie wymieszaj, aż cukier się rozpuści. Po tym, możesz zalać wrzątkiem słoiki. Szczelnie je zakręć. 

Ciekawostka

Słoiki musisz pasteryzować przez około 5 minut. Gotowe! 

Wideo

Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:

Jak zrobić masło czosnkowe

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić marynowany czosnek skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!