Jak zrobić nadziewanego indyka w piekarniku

Jak zrobić nadziewanego indyka w piekarniku

Polecamy indyka nadziewanego, którego będziemy piec w całości. Taki indyk to wytworne danie na różne rodzinne okoliczności.

Krok 1

Indyka myjemy pod kranem po osuszeniu nacieramy solą pozostawiając na 1 godzinę.

Wideo

Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:

Jak zrobić indyka w sosie Satay

Krok 2

Farsz:namoczoną bułkę w mleku mielimy z wątróbką przez maszynkę,do zmielonej wątróbki dodajemy utarte żółtka z masłem,doprawiając solą i pieprzem całość mieszamy.Do farszu dodajemy ubitą pianę z białek i zieloną pietruszką,w przypadku rzadkiego farszu dodać bułki tartej.

Krok 3

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni wstawiając bretfankę z zaszytym indykiem grzbietem do dołu nafaszerowanym nadzieniem,oblewając tłuszczem.Po zarumienieniu się obracamy indyka polewając tłuszczem i odrobiną dolanej wody,na niższej temperaturze dopiekamy aż do miękkości.

Krok 4

Upieczonego indyka porcjujemy i podajemy wg.własnego gustu z surówkami.

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić nadziewanego indyka w piekarniku skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!