Jak zrobić pastę z bakłażana

Jak zrobić pastę z bakłażana

Pochodząca z Sycylii pasta z bakłażana, profesjonalnie zwana jest Caponatą. Charakteryzuje się bardzo specyficznym smakiem. Jedni ją kochają, a inny nienawidzą. Warto więc ją spróbować i przekonać się, czy może Ty także zostaniesz jej fanem?

Krok 1

Pokrój bakłażana w kostkę i posyp go solą. Po tym, odstaw go na jakiś czas na bok. Po danym czasie, wypłucz warzywo. Dzięki powyższemu zabiegowi pozbędziesz się charakterystycznej dla bakłażana goryczy. Następnie osusz warzywo za pomocą papierowych ręczników.

Krok 2

Na patelni dobrze rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulkę oraz seler. Posól warzywa do smaku oraz dodaj wyciśnięty czosnek. Smaż przez kilak minut, dopóki cebula się zeszkli. 

Odcedź warzywa od tłuszczu i odstaw je na bok.  

Krok 3

W tym czasie, podsmaż na rozgrzanej patelni bakłażana. Po kilku minutach dodaj do niego wcześniej przygotowane warzywa oraz pomidory, orzeszki piniowe, oliwki, kapary. Do wszystkiego dodaj słodką paprykę. 

Krok 4

Dokładnie mieszając wszystkie składniki, dodaj do całości ocet, pastę pomidorową i cukier. Mieszankę smaż do momentu, aż bakłażan będzie miękki.

Krok 5

Na koniec dodaj do pasty bazylię, sól i pieprz do smaku. 

Ciekawostka

Pasta bakłażanowa, zwana także Caponatą świetnie pasuje jako dodatek do dań rybnych!

Wideo

Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:

Jak zrobić włoski sos Caponata

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić pastę z bakłażana skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!

Autor

Składniki

  • 1 duży bakłażan
  • sól do posypania bakłażana
  • oliwa z oliwek
  • 1 pokrojona w plasterki łodyga selera naciowego
  • 1 średnia
  • posiekana cebula
  • 1 wyciśnięty ząbek czosnku
  • puszka pokrojonych pomidorów
  • garść posiekanych zielonych oliwek
  • kilka posiekanych i uprażonych orzechów piniowych
  • 3 łyżki kaparów
  • łyżka pasty pomidorowej
  • 50 ml czerwonego octu winnego
  • świeża
  • posiekana bazylia
  • łyżeczka słodkiej papryki