Jak zrobić sok z żurawiny

Jak zrobić sok z żurawiny

Charakterystycznym dla żurawiny jest jej kwaskowaty smak. Zazwyczaj spożywamy ją raczej przetworzoną w różnorodnych dżemach, musach czy sokach. Lekarze potwierdzają, że naprawdę warto ją jeść, ponieważ posiada wiele witamin i minerałów np. sód, wapń, magnez i żelazo. Poza tym, owoc ten oczyszcza organizm ze zbędnych toksyn oraz wspomaga nasz układ odpornościowy. Tytułowy sok jest szczególnie polecany dla kobiet w ciąży.

Krok 1

Umyte owoce żurawiny zasyp w garnku cukrem. Odstaw naczynie na około 20 godzin na bok. 

Krok 2

Po tym czasie, dodaj do garnka wodę (jej ilość zależy tak naprawdę od twoich upodobań i od tego, czy chcesz uzyskać rzadki sok czy gęstą zawiesinę) i zagotuj całość dwu lub trzykrotnie. 

Krok 3

Na koniec zlej sok i delektuj się jego wyjątkowym smakiem. 

Ciekawostka

Jeżeli chcesz własnoręcznie uzbierać owoce, zrób to dopiero po pierwszych przymrozkach. W innym przypadku żurawina będzie bardzo kwaśna i niesmaczna. 

Wideo

Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:

Jak zrobić sos żurawinowy

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić sok z żurawiny skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!