Jak zwalczyć mole spożywcze

Jak zwalczyć mole spożywcze

W twoim domu lub mieszkaniu pojawiły się mole spożywcze? To bardzo zły znak i trzeba się nimi jak najszybciej zająć nim zadomowią się w naszej kuchni na dobre. W tym poradniku dowiesz się jak skutecznie zwalczyć mole spożywcze.

  • ocet
  • olejek eukaliptusowy
  • olejek cytrynowy
  • olejek lawendowy

Info

Omacnica spichrzanka (Plodia interpunctella), potocznie zwana molem spożywczym – motyl nocny (ćma) z rodziny omacnicowatych, szkodnik domowy. Żeruje zwłaszcza na suchych pokarmach takich, jak: cukier, kasze, mąka i otręby.

Krok 1

Produkty

Mole bardzo lubią gnieździć się w torebkach z płatkami, mąką, ryż i różnymi innymi ziarnami. Tam najczęściej składają również jaja więc jeśli znajdziesz u siebie mole pozbądź się tych produktów. 

Krok 2

Ulubione miejsca

Wszystkie produkty, w których zadomowiły się mole nadają się jedynie do wyrzucenia. Zrób to jak najszybciej by mole nie przeniosły się na inne smakołyki z waszej kuchni. Produkty wrzuć do worka i szczelnie zawiąż a następnie wynieś do śmietnika.

Krok 3

Szafki

Dokładnie wyczyść wszystkie szafki. Odkurz je w najdalszym zakątku i użyj wody z mydłem by dokładnie je umyć. Gdy szafka wyschnie możesz spryskać ją octem lub jeśli nie lubisz tego zapachu użyj olejka eterycznego. Zmieszaj 110g octu z jedną drugą łyżeczki olejku eukaliptusowego oraz połową łyżeczki olejku cytrynowego i odrobiną olejku lawendowego.

Krok 4

Zapobiegaj

Warto do kuchni  kupić pułapki na mole spożywcze. Są one nie drogie, a bardzo skuteczne. Wabią one zapachem samców, którzy wpadają w pułapkę i dzięki temu nie dochodzi do dalszego rozmnażania się moli w kuchni. 

Wideo

Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:

Jak zwalczyć insekty odświeżaczem elektrycznym

Twoja przeglądarka nie obsługuje Adobe Flash Player
Zainstaluj go tutaj:

Komentarze: (0)

Pozostało: 1500 znaków