PODGLĄD PORADNIKA

3 3 0
Jak przygotować doświadczenie z jajkiem Przygotuj: *jajko *słoik *ocet (CH3COOH) *wodę *butelkę Surowe jajko kurze umieść w słoiczku i zalej octem, mocz je około 24 godzin. Kwas octowy reaguje ze skorupką i można zobaczyć, że białko i żółtko otoczone są cienką błoną (resztki skorupki można delikatnie zetrzeć). Następnie ostrożnie wylej ocet z naczynia, kilka razy należy przepłukać wodą jajko w naczyniu, a następnie spróbuj umieścić je w butelce po śmietanie (lub innej butelce z szeroką szyjką). Do butelki wlej wodę i pozostaw na kolejne 24 godziny. Obserwuj to, że jajko pęcznieje i osiąga rozmiary jajka kaczego (gęsiego). dodał: tomsss4 ,  dodano: 2009-10-13 09:05:00 link: http://pokazywarka.pl/hf0b5y/
powiązane linki:  (0)
komentarze:  (0)
odsłony:  (4168)
KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

Jedynie zalogowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodając komentarze, pamiętaj o tym, że nie mogą one:
- zawierać zwrotów i wyrazów uznawanych za wulgarne, treści pornograficznych,
- naruszać dóbr osobistych, praw autorskich osób trzecich,
- rozpowszechniać przemocy bądź nawoływać do jej szerzenia,
- zawierać reklam, odnośników komercyjnych i łańcuszków.

Pamiętaj!
Postaraj się nie umieszczać w komentarzach jedynie buziek i emotikon - tak aby każdy nowy wpis wnosił na stronę Spryciarze.pl coś przydatnego i wartościowego.