Pytanie

Avatar użytkownika

Czy wiecie może jak zrobić rosół na wołowinie? Czekam na wasze przepisy

Brak opisu

Odpowiedzi (1)

Odpowiedział(a) kucharek dodano 2012-10-15 09:36
Avatar użytkownika

Składniki:

 

  • 0,75-1 kg wołowiny (pręga lub rostbef)
  • 1 włoszczyzna (2 marchewki, 1 pietruszka, 1 mały seler, 1 por, 1 cebula)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka ziaren pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • oliwa

 

Przygotowanie:

 

Warzywa obieramy i kroimy w spore kawałki.
W garnku rozgrzewamy nieco oliwy i przesmażamy na niej warzywa. Mieszamy często, bo nie mają się one usmażyć, a zarumienić.
Po kilku minutach dodajemy opłukane mięso oraz przyprawy.
Zalewamy 2-2,5 l zimnej wody i doprowadzamy do wrzenia.
Po kilkunastu minutach zdejmujemy łyżką cedzakową szumowiny.
Zmniejszamy ogień do minimum i pozwalamy by wywar gotował się na wolnym ogniu przynajmniej 3-4 godziny.
Odcedzamy mięso, warzywa i przyprawy.