Pytanie

Avatar użytkownika

Szukam sposobu jak zrobić wino z wiśni, które nie musi zbyt długo dojrzewać

Brak opisu

Odpowiedzi (1)

Odpowiedział(a) winiar dodano 2012-10-15 09:03
Avatar użytkownika

Przepis ten jest na 10L wina, w dodatkowych plikach zamieszczam listę produktów oraz ich ilość które będą nam potrzebne.

 

Przed rozpoczęciem wiśnie należy dobrze przepłukać w zimnej wodzie a następnie oderwać szypułki - gdyż nadają one gorzki smak. Pestki tych owoców wydzielają, szkodliwy dla zdrowia cyjanowodór (kwas pruski), dlatego należy porządnie wydrylować owoce*. Rozdrobnione owoce wrzucamy do pojemnika fermentacyjnego i zalewamy niewielką ilością ciepłej wody (1-2L na 10kg owoców) i dolewamy pektopol. Następnie dodajemy zaczyn drożdżowy i pożywkę. Po 2-3 dniach odcedzamy owoce od moszczu, który wlewamy do balona. Dodajemy resztę wody z cukrem. Dla zwiększenia ekstraktywności można wytłoczyny zalać ponownie niewielką ilości letniej wody i pektopolu i po dniu odcisnąć. Uzyskany sok wlewamy do balona.