Jak przechowywać surowe mięso

Jak przechowywać surowe mięso

W kuchnia występuje wiele produktów spożywczych. Aby cieszyć się jak najdłuższą świeżością należy zadbać o ich odpowiednie przechowywanie. Ze względu na rodzaj produktu warunki te będą się od siebie różniły. Jak zatem przechowywać mięso?

Krok 1

W pierwszej kolejności dokładnie umyj i osusz surowe mięso. Do przechowywania użyj zamykanego pojemnika. Umieść je w lodówce w temperaturze od 0° do 2°C. Pamiętaj, aby mięso nie znajdowało się w pobliżu gotowych potraw. Najlepiej ułożyć je w pobliżu zamrażalnika. Mięso może wówczas pozostać w lodówce nawet do dwóch tygodni.

Wideo

Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:

Jak zapobiec psuciu się warzyw w lodówce

Krok 2

Aby przechowywać surowe mięso dłużej, podziel je na kawałki, a następnie umieść w torbie foliowej i wsadź do zamrażarki. Okres przechowywania wzrasta wówczas do 2 – 3 miesięcy.

Uwaga

Jeśli nie posiadasz lodówki możesz owinąć surowe mięso liśćmi chrzanu i włożyć je do lnianego worka, co pozwoli na zachowanie jego świeżości nawet przez kilka dni.

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak przechowywać surowe mięso skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!