Pytanie

Avatar użytkownika

Mam pomysł na kiełbaski w cieście francuskim. Nie chcę kupować gotowego ciasta stąd pytanie czy macie przepis jak zrobić ciasto francuskie?

Potrzebuję przepisu na to jak zrobić ciasto francuskie bo chcę upiec w nim kiełbaski nadziewane dodatkowo czosnkiem i cebulką w przyprawie curry i owinięte plastrem sera żółtego.

Odpowiedzi (1)

Odpowiedział(a) ligojka88 dodano 2012-10-03 08:48
Avatar użytkownika

Składniki:

 

200ml zimnej wody

14g (1 łyżka) miałkiej soli (ja daję nieco mniej)

500g masła w temperaturze pokojowej

150g mąki krupczatki

250g zwykłej mąki

 

Sól rozpuszczamy w wodzie. 75g masła roztapiamy w rondelku. Obie mąki wsypujemy do miski i mieszamy. Dodajemy wodę z solą i masło, po czym zagniatamy na gładkie ciasto. Owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny.


Pozostałe masło kładziemy pomiędzy papier do pieczenia jak na zdjęciu:


 

Rozwałkowujemy je na prostokąt o grubości mniej więcej 2 cm i wkładamy na 2 godziny do lodówki.


Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkujemy na prostokąt dwa i pół raza większy niż przygotowany wcześniej płat masła. Masło kładziemy na ciasto:


 

I przykrywamy z każdej strony ciastem:


 

Całość składamy na trzy i wałkujemy po obróceniu o 90 stopni na prostokąt trzy razy dłuższy niż szerszy:


 

Rozwałkowany prostokąt składamy znowu na trzy i wkładamy na dwie godziny do lodówki przykryty folią spożywczą lub aluminiową aby nie wysychało.


Po dwóch godzinach ponownie wałkujemy obracając ciasto o 90 stopni, zawsze na prostokąt trzy razy dłuższy niż szerszy. Ponownie składamy na trzy i wkładamy na dwie godziny do lodówki. Wałkowanie powtarzamy w sumie 6 razy, zawsze na stolnicy lekko oprószonej mąką. Zawsze też pamiętamy aby ciasto włożyć do lodówki owinięte folią aluminiową lub spożywczą.


Po tym czasie ciasto jest gotowe


 

Dodane linki: