Pytanie

Awatar

Poszukuje sprawdzonych sposobów na marynowanie owoców... jak zrobić jagody w słoiku - nie miałam z tym jeszcze styczności

Brak opisu

(0)
0

(0)
Zapytał(a)~Karmelitka102012-10-16 08:11:34
Kategoria warzywa i owoce
Tagi marynowane

Odpowiedzi (1)

Awatar

    Ocet z cukrem i przyprawami doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy owoce obrane i pokrojone w kawałki wedle uznania.

     

      Ważne przy marynowaniu mieszanych owoców, najpierw wrzucamy te, co najdłużej będą miękły, niestety, wymaga to pewnego wyczucia, chodzi o to, żeby wszystkie "doszły" mniej więcej w tym samym momencie.

       

      Owoce gotujemy do stanu al dente czyli ugotowane, ale jeszcze niezupełnie miękkie, wyjmujemy.

       

      Marynatę gotujemy na najmniejszym ogniu, żeby zgęstniała do konsystencji syropu - im mniej marynaty i większa powierzchnia garnka, tym zgęstnieje szybciej.

       

      Jak zgęstnieje, wkładamy owoce, doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy ogień.

       

      W takim stanie można załadować do słoików albo wystudzić i spożyć. Wspaniały dodatek do mięs, do potraw z grilla i jako przekąska.

       

      Odpowiedział(a)PC-Geek dodano 2012-10-16 08:20:56
      (0)
      0
      (0)