Pytanie

Avatar użytkownika

Poszukuje sprawdzonych sposobów na marynowanie owoców... jak zrobić jagody w słoiku - nie miałam z tym jeszcze styczności

Brak opisu

Odpowiedzi (1)

Odpowiedział(a) PC-Geek dodano 2012-10-16 08:20
Avatar użytkownika

    Ocet z cukrem i przyprawami doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy owoce obrane i pokrojone w kawałki wedle uznania.

     

      Ważne przy marynowaniu mieszanych owoców, najpierw wrzucamy te, co najdłużej będą miękły, niestety, wymaga to pewnego wyczucia, chodzi o to, żeby wszystkie "doszły" mniej więcej w tym samym momencie.

       

      Owoce gotujemy do stanu al dente czyli ugotowane, ale jeszcze niezupełnie miękkie, wyjmujemy.

       

      Marynatę gotujemy na najmniejszym ogniu, żeby zgęstniała do konsystencji syropu - im mniej marynaty i większa powierzchnia garnka, tym zgęstnieje szybciej.

       

      Jak zgęstnieje, wkładamy owoce, doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy ogień.

       

      W takim stanie można załadować do słoików albo wystudzić i spożyć. Wspaniały dodatek do mięs, do potraw z grilla i jako przekąska.