Jak parzyć zieloną herbatę

Jak parzyć zieloną herbatę

Zielona herbata przywędrowała do nas z Chin. Jest niezwykle popularna w całej Azji. Coraz więcej osób w Europie odkrywa jej właściwości zdrowotne i odchudzające. Między innymi zmniejsza zachorowania na choroby serca, koi nerwy i wycisza umysł, usuwa z ciała toksyny, obniża nadciśnienie oraz niweluje ryzyko raka. Jednak aby herbata nie straciła swoich właściwości, należy ją w odpowiedni sposób zaparzyć.

Krok 1

Absolutnie nie zalewaj zielonej herbaty wrzątkiem! Po ugotowaniu wody, odczekaj 10 minut i dopiero wtedy wlej ją do kubka. Woda będzie miała wtedy około 70 stopni Celsjusza.

Krok 2

Liście parz w specjalnie do tego dostosowanym metalowym imbryczku przez 3-6 min

Krok 3

Abyś nie musiał męczyć się oddzielaniem liści od naparu, zaopatrz się w specjalny kubek z sitkiem

Krok 4

Najlepsza herbata wychodzi z powtórnego parzenia tych samych liści

Wideo

Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:

Jak przygotować Yerba Mate - parzenie

Komentarze: (0)

Pozostało: 1500 znaków