Jak zrobić tosty francuskie

Jak zrobić tosty francuskie

Tosty francuskie to wspaniały sposób na wykorzystanie czerstwego chleba. Wystarczy tylko kilka produktów (zazwyczaj dostępnych w naszej lodówce)  oraz troszkę chęci i czasu, aby cieszyć się wyśmienitym posiłkiem

  • 3 jajka na cały bochenek chleba
  • masło lub olej do smażenia
  • ekstrakt waniliowy
  • chleb
  • cukier puder lub syrop lub dżem

Krok 1

Rozprowadź tłuszcz (masło lub olej) na średniej wielkości patelni.

1.	Rozprowadź tłuszcz (masło lub olej) na średniej

Krok 2

Wbij jajka do miski.

Wbij jajka do miski.

Krok 3

Do jajek dodaj ekstrakt waniliowy oraz cynamon. Następnie wszystko ubij widelcem lub trzepaczką.

Do jajek dodaj ekstrakt waniliowy oraz cynamon. Na

Krok 4

Rozgrzej patelnię na średnim ogniu.

Krok 5

1.       Zanurz kromki z obu stron w jajkach.

Zanurz kromki z obu stron w jajkach.

Krok 6

1.       Umieść każdą kromkę na patelni.

Umieść każdą kromkę na patelni.

Krok 7

1.       Smaż tosty do momentu, aż się zarumienią.

Smaż tosty do momentu, aż się zarumienią.

Krok 8

1.       Tosty podawaj na talerzu. Można je polać syropem lub dodać do nich dżem.

Tosty podawaj na talerzu. Można je polać syropem l

Info

Porady

- tosty można urozmaicać wieloma składnikami, tj. boczek, parówki itp. Tosty francuskie to sycące danie, idealne na śniadanie lub kolację,

- należy uważać podczas smażenia, aby tosty się nie przypaliły, tracą przez to swój wyśmienity smak,

- warto pozostawić wymieszane jajka z cynamonem i olejkiem na 15 minut przed smażeniem,

- posyp tosty cukrem podczas smażenia, dzięki temu staną się chrupiące,

- na specjalne okazje możesz użyć foremek do chleba – dzięki temu zaskoczysz swoich gości.

Wideo

Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:

Jak przyrządzić French Toast

Komentarze: (0)

Pozostało: 1500 znaków