Jak zrobić herbatę inną niż wszystkie - przepis na herbatę po turecku

Jak zrobić herbatę inną niż wszystkie - przepis na herbatę po turecku

Smak herbaty posiada szerokie spektrum, w zależności od kraju i tradycji jest to napój narodowy pity i przygotowany na różne sposoby. Zobaczymy jaka jest po turecku.

  • herbata turecka
  • dwa imbryki
  • cukier

Krok 1

Herbata turecka rośnie w rejonie Rize - ma swój aromat  i specyficzny smak.

Krok 2

Potrzebujemy dwa imbryki jeden większy od drugiego,do mniejszego dajemy herbatę Rizę  i kładziemy na większy imbryk zalany wodą który podgrzewamy na słabym ogniu przez dłuższy czas.

Krok 3

Gdy woda w dolnym imbryku wrze,dolewamy wodę do liści w górnym mniejszym imbryku,po wygotowaniu wody w dolnym większym imbryku dolewamy wodę po raz drugi.

Krok 4

Kubek zalewamy do połowy naparem z górnego imbryka  dolewając wodę z drugiego większego dodając 2 kostki cukru. Tradycyjnie powinno podawać się w małych szklankach, rozlewając dla kilku osób, smakuje przez okres około 2 godzin.

Wideo

Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:

Jak przygotować Yerba Mate - parzenie

Komentarze: (0)

Pozostało: 1500 znaków