Jak robić grzane wino

Jak robić grzane wino

Grzane wino to idealny sposób na zimowe wieczory. To doskonały napój dla podróżników, zwłaszcza tych co lubią chodzić po górach.

Krok 1

W pierwszym kroku zagotowujemy ok 2 l wody.

Krok 2

Do wrzątku dodajemy przyprawy : imbir, kardamon, goździki, skórkę pomarańczową oraz cynamon. Całość gotujemy bez przykrycia przez ok 30 minut.

Krok 3

Po ok 25 minutach przelewamy wywar przez gęste sitko. Płyn wlewamy do osobnego garnka i dodajemy do niego cukier oraz wino.

Krok 4

Całość mocno podgrzewamy, ale uważamy żeby nie zagotować. W czasie gdy wino podgrzewa się, możemy dodać rodzynki oraz migdały.

Info

Wino podajemy w małych kubeczkach. Ważne, aby wino było gorące.

Wideo

Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:

Jak zrobić grzane wino z migdałami i pomarańczą

Komentarze: (0)

Pozostało: 1500 znaków