Jak zrobić pudding chlebowy

Jak zrobić pudding chlebowy

Pudding to danie angielskie, którym zachwycają się miliony osób. Jest nieskomplikowane, niedrogie, a jakie pyszne! Poniżej podam sposób, jak zrobić biały chleb, posmarowany masłem i zapieczony w masie jajeczno-mlecznej z dodatkiem cukru, cynamonu i bakalii.

Krok 1

Natrzyj naczynie żaroodporne masłem

Krok 2

Odkrój skórkę z każdej kromki chleba tostowego.

Krok 3

Każdą kromkę pokrój wzdłuż przekątnej i w ten sposób powstanie 16 trójkątów. Posmaruj je z jednej strony masłem

Krok 4

Układaj trójkąty w naczyniu żaroodpornym, opierając je o siebie. Podstawą do dołu, natomiast kąt prostu powinien być skierowany ku górze. 

Krok 5

Chleb posyp rodzynkami i cynamonem.

Krok 6

Podgrzej mleko razem ze śmietanką. Pilnuj jednak, aby całość się nie zagotowała. W tym czasie zmiksuj jajka, 3 łyżki cukru i ekstrakt waniliowy. Następnie dolej do tego mleko ze śmietanką, cały czas mieszając całość, aby uniknąć zważenia się jaj. Powinien powstać aksamitny i puszysty krem. 

Krok 7

Zalej kremem chleb tostowy i posyp całość 2 łyżkami cukru. Odstaw na bok na 15 minut i w tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. 

Krok 8

Pudding piecz przez około 30-40 minut, aż zmieni on kolor na złotawy. 

Ciekawostka

Do rodzynek możesz także dodać orzechy włoskie, wiórki kokosowe, suszoną żurawinę, orzechy laskowe i to, na co tylko masz ochotę. 

Krok 9

SMACZNEGO!

Wideo

Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:

Jak zrobić prawdziwy angielski pudding

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić pudding chlebowy skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!