Jak zrobić bitą śmietanę

Jak zrobić bitą śmietanę

Bita śmietana idealnie nadaje się bezpośrednio do spożycia z np. owocami jak i do dekoracji wszelkich deserów. Prosta i szybka w przygotowaniu.

Krok 1

Śmietankę schłodzić gdyż taka najlepiej poddaje się ubiciu

Krok 2

Ochłodzoną śmietanę (im gęstsza tym lepiej) przelej do miseczki

Krok 3

Dodaj cukru pudru i łyżeczkę cukru waniliowego

Krok 4

Mikser

Jeżeli posiadasz mikser to masz bardzo ułatwiona robotę. Zacznij ubijać od najmniejszej prędkości, jeżeli śmietana zacznie się pienić, włącz obroty na większe. Gdy konsystencja stanie się sztywna i zwarta - gotowe

Krok 5

Trzepaczka

Aby ubić ręcznie szklankę śmietany będziesz musiał przeznaczyć na to co najmniej 4 minuty energicznej pracy. Początkowo na jej powierzchni zaczną pojawiać się pęcherzyki, następnie jej konsystencja stanie się pienista i zacznie zwiększać się jej objętość. Śmietana będzie przechodzić kolejno przez kilka stopni sztywności. Dobrze ubita śmietana nie wypadnie, gdy przechylisz miskę, w której ubijasz, do góry nogami.

Info

Bitą śmietanę podajemy od razu po przygotowaniu lub wstawiamy do lodówki jeśli ma być podana później.

Wideo

Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:

Jak zrobić bitą śmietanę (chantilly cream)

Komentarze: (0)

Pozostało: 1500 znaków