Jak zrobić batony musli

Jak zrobić batony musli

Jeżeli jesteś na wiecznej diecie, a masz wielką ochotę na coś słodkiego, nie musisz sięgać po czekoladę, a tym samym od razu zaprzepaścić dietę. Możesz wypróbować przepis na batonika musli, który zaspokoi twoją potrzebę cukru, a przy tym nie jest aż tak kaloryczny i nie zawiera konserwantów. Przeczytaj jak łatwo i szybko go wykonać.

  • 1 puszka niesłodzonego mleka skondensowanego
  • 300 g płatków owsianych
  • pół garści posiekanych orzechów włoskich
  • pół garści posiekanego słoneczniku
  • pół garści posiekanych orzechów laskowych
  • pół garści posiekanych pestek dyni
  • pół garści suszonej żurawiny
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki sezamu

Krok 1

W misce wymieszaj płatki owsiane i wszystkie bakalie i pestki. 

Krok 2

W rondelku podgrzej (ale nie zagotuj!) mleko skondensowane. 

Krok 3

W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 130 stopni Celsjusza. 

Krok 4

Wlej mleko do suchych składników i dokładnie wymieszaj całość. 

Info

Masa nie może być zbyt sucha, ponieważ w innym wypadku spali się i będzie bardzo sucha. 

Krok 5

Masę piecz przez odpowiedni czas (sprawdzaj regularnie). 

Krok 6

Kiedy upieczona masa wystygnie, pokrój ją na batoniki. SMACZNEGO!

Wideo

Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:

Jak zrobić domowe batoniki musli

Twoja przeglądarka nie obsługuje Adobe Flash Player
Zainstaluj go tutaj:

Komentarze: (0)

Pozostało: 1500 znaków