Jak zrobić praliny czekoladowe

Jak zrobić praliny czekoladowe

Praliny to ekskluzywny słodycz, podawany na najważniejszych przyjęciach i balach. Jest to rodzaj czekoladki, nadziewanej masą kremową. Możesz je oczywiście kupić w sklepie lub zamówić u najlepszych cukierników, jednak nic nie smakuje tak dobrze jak satysfakcja z własnoręcznego ich upieczenia!

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 laska wanilii
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki kakao
  • kakao i cukier puder do obtoczenia pralin

Krok 1

Przygotuj rondelek. Wlej do niego mleko, wsyp nasionka z wnętrza laski wanilii oraz połamaną czekoladę. Całość rozgrzej na średnim ogniu, cały czas mieszając składniki, aby się nie przypaliły. Gotuj wszystko do czasu, aż czekolada się całkowicie rozpuści, a mieszanka nabierze gładkiej konsystencji. 

 

Teraz odstaw rondelek na bok do wystygnięcia

Krok 2

Po tym czasie, dodaj do masy masło, kakao i cukier. Całość bardzo dokładnie utrzyj za pomocą miksera, a następnie wstaw na 40 minut do lodówki, aby masa stwardniała.

Krok 3

Po 40 minutach, wyjmij masę z lodówki i mokrymi rękoma uformuj z niej kulki wielkości orzecha włoskiego

Krok 4

Nie zwlekaj i dopóki masa jest twarda, obtocz połowę pralin w kakao, a połowę w cukrze pudrze (możesz je także udekorować kawą czy posiekanymi na bardzo drobne kawałki orzechami). Po tym zabiegu, wstaw deser do lodówki do czasu, aż będą całkiem twarde. 

Wideo

Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:

Jak zrobić pralinki

Komentarze: (0)

Pozostało: 1500 znaków