Jak przygotować kawior z pieczarek

Jak przygotować kawior z pieczarek

Kawior z pieczarek to niewątpliwie ciekawe, oryginalne i intrygujące danie. Jednak niech nie zmyli was ta poetycka nazwa. Innym słowem, poniżej przedstawię przepis na pastę z pieczarek, która na pewno będzie pyszna, a może nawet nie gorsza niż tytułowy kawior ;)

  • 30 dag dorodych pieczarek
  • 3 łyżki masła
  • 4 drobno posiekane cebule szalotki
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka białego wina
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 2 łyżki orzechów piniowych lub pestek słonecznikowych
  • 2 łyżeczki wyciśniętego soku z cytryny
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • garść posiekanej pietruszki

Krok 1

Na patelni roztop masło. Pokrojone grzyby oraz cebulę smaż na średnim ogniu przez 5 minut. Pamiętaj o częstym mieszaniu składników. 

Krok 2

Na drugiej patelni zabierz się za prażenie orzechów lub pestek. Te składniki również cały czas mieszaj

Krok 3

Do patelni z grzybami wsyp odrobinę soli, pieprzu i czosnku do smaku. Dodaj wino i smaż jeszcze przez minutę i ściągnij z ognia. 

Krok 4

Grzyby oraz orzeszki przełóż do jednej miski i poczekaj, aż wystygną

Krok 5

Kiedy składniki będą już zimne, dodaj do nich sok z cytryny, pietruszkę, śmietanę i ewentualnie dodatkowo sól i pieprz (jeżeli jest taka potrzeba). 

Krok 6

Pastę dobrze schłodź w lodówce. Kawior z pieczarek podawaj na krakersach, jajkach na twardo lub grzankach.  

Uwaga

SMACZNEGO!

Wideo

Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:

Jak zrobić sos pieczarkowy

Komentarze: (0)

Pozostało: 1500 znaków