Jak przyrządzić Choucroute

Jak przyrządzić Choucroute

Choucroute to po prostu kiszona kapusta, którą pierwotnie wywodzi się z Alzacji. W Polsce nie jest tak bardzo popularna, ale może czas to w końcu zmienić?

  • 1 kg średnio kwaśnej kiszonej kapusty
  • 1 mała golonka
  • 1/4 kg surowego boczku
  • 1/4 kg surowego schabu
  • 3 wiejskie kiełbaski
  • Cebula
  • Marchewka
  • 1 i 1/2 szklanka bulionu
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 25 ml wiśniówki
  • kilka pokruszonych ziaren jałowca
  • pietruszka
  • liść laurowy i tymianek
  • smalec wieprzowy
  • sól i pieprz do smaku

Krok 1

W dużym garnku podgrzej 2 łyżki smalcu, zeszklij na nim pokrojoną w kostkę cebulę. 

Krok 2

Do garnka dodaj delikatnie odciśniętą kapustę, a następnie zalej całość winem oraz bulionem. 

Krok 3

Dodaj obraną i umytą marchew, jałowiec, pietruszkę, liść laurowy, tymianek, sól i pieprz. Wszystkie składniki gotuj pod przykrywą i na małym ogniu przez około 3 godziny. 

Krok 4

Kiedy minie pierwsze pół godziny, dodaj do kapusty oczyszczoną golonkę.

Krok 5

Po następnej godzinie dodaj pokrojony na drobniejsze kawałki boczek, a po następnych 30 minutach- schab. 

Krok 6

30 minut przed końcem gotowania zalej wszystko wiśniówką, a 15 minut przed końcem wrzuć do garnka kiełbaski. 

Krok 7

Po ugotowaniu, wyjmij mięso z kapusty. Usuń z niej także liście laurowe. 

Krok 8

Kapustę podawaj na półmisku, kładąc na niej pokrojoną na dowolne kawałki golonkę, schab, boczek oraz kiełbaski. 

Krok 9

Kapusta świetnie smakuje z młodymi ziemniakami. 

Wideo

Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:

Komentarze: (0)

Pozostało: 1500 znaków