Jak zrobić ciasteczka markizy

Jak zrobić ciasteczka markizy

Markizy znane są na całym świecie. Są to kruche ciasteczka, przełożone masą, która może być czekoladowa, orzechowa, truskawkowa lub jeszcze inna. Słodycze ze sklepu posiadają w swoim składzie niezdrowe konserwanty i ulepszacze. Zatem robiąc ciastka samodzielnie, masz gwarancję, że unikniesz niepotrzebnej chemii. Poza tym gwarantuję, że ciasteczka znikną w mig!

  • 2 kostki masła Kasia
  • 5 łyżek cukru
  • 1/4 kg mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny

Krok 1

Na wstępie rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i wyłóż przygotowaną formę papierem do pieczenia. 

Krok 2

CIASTKA

Zmiksuj kostkę masła, cukier, proszek do pieczenia i przesianą wcześniej mąkę. Całość zmiksuj, aż powstanie jednolita masa. Następnie uformuj z niej kulki wielkości piłeczki pingpongowej, które spłaszczysz dłonią. 

Ciastka piecz około 10 minut w rozgrzanym piekarniku. Po tym czasie, ostudź ciastka

Krok 3

MASA

Rozpuść tabliczkę czekolady (podzieloną na mniejsze kawałki) na parze. 

Teraz zabierz się za zmiksowanie kostki masła, cukru, mleka w proszku, soku z cytryny i rozpuszczonej czekolady

Krok 4

Zimne ciastka przełóż masą. 

Krok 5

SMACZNEGO!

Wideo

Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:

Jak zrobić ciastka francuskie z dżemem

Komentarze: (0)

Pozostało: 1500 znaków