Jak zrobić francuskie rogaliki

Jak zrobić francuskie rogaliki

Croissanty to specjał kuchni francuskiej. Niemal każde śniadanie u typowego mieszkańca Francji składa się właśnie z tych rogalików. Mogą być z dżemem, marmoladą i innymi dodatkami. Charakteryzują się swoją kruchością i puszystością wewnątrz, a swoim smakiem oczarują nawet największego sceptyka.

  • 200 g masła dobrej jakości
  • 200 g mąki
  • 1,5 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajo
  • 5 łyżek zimnej wody

Krok 1

Dodaj do mąki sól i wsyp całość na stolnicę. Następnie wydrąż w niej na środku dziurkę. 

Krok 2

Do wydrążonej dziury przełóż miękkie (w temp. pokojowej) kawałki masła

Krok 3

Wodę połącz z octem i dodawaj stopniowo płyn do mąki z masłem, którą będziesz wyrabiać na jednolite ciasto. Powinno ono odrywać się od rąk. 

Krok 4

Rozwałkuj przygotowane ciasto dosyć cienko, a po tym złóż je na 4 warstwy i ponownie rozwałkuj. Powtórz tę czynność raz jeszcze. Teraz włóż ciasto na 15 minut do lodówki. 

Krok 5

Po wyciągnięciu ciasta, rozwałkuj je na duży prostokąt, który następnie podzielisz na 6 kwadratów. Kwadraty przekroisz po przekątnej i dzięki temu powstanie 12 trójkątów

Krok 6

Na każdy trójkąt połóż dowolny dodatek np. dżem, marmoladę czy krem czekoladowy i zwiń w rogalik.

Krok 7

Rogaliki przełóż do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy. Odstaw je na 15 minut. Po tym czasie posmaruj każdy z rogalików roztrzepanym jajkiem

Krok 8

Croissanty piecz w temperaturze 220 stopni Celsjusza do czasu, aż uzyskają piękny, złoty kolor

Info

Dla zabieganych i leniwych osób: w niemal każdym sklepie możesz dostać gotowe ciasto francuskie. Wystarczy je dobrze rozmrozić, a następnie postępować zgodnie z zaleceniami producenta.

Krok 9

SMACZNEGO!

Wideo

Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:

Jak zrobić rogaliki z czekoladą

Komentarze: (0)

Pozostało: 1500 znaków