Jak zrobić gołąbki z pieczarkami

Jak zrobić gołąbki z pieczarkami

Polecamy bardzo smaczne gołąbki z pieczarkami. Każda z Pań domu ma własny przepis na gołąbki ale aby zrobić gołąbki nieco w inny sposób można właśnie wypróbować ten sposób.

  • Mała główka kapusty
  • 10 dag pieczarek
  • 1 łyżka oleju
  • 25 dag wędzonego boczku ze skórą
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1/2 l rosołu (tzw. 'z kostki')
  • * Sos:
  • 2 cebule
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1/2 szklanki rosołu (z kostki)
  • 2 łyżki oleju
  • - sól i pieprz,

Krok 1

Pieczarki pokroić,boczek  w kostkę odcinając skórkę,całość chwilę dusimy na patelni przyprawiając i dodając kaszkę manną.

Krok 2

Kapustę po wycięciu głąba wkładamy do większego garnka i parzymy na małym ogniu,po czym powoli ściągamy liście aby ich nie uszkodzić.Każdy liść dokładnie zawijamy z nałożonym farszem wkładając do uprzednio przygotowanego garnka wyłożonego skórką z boczku oraz z mniejszymi liśćmi.Całość układamy ciasno zalewając rosołem i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem (od 1,5 do 2 godzin).

Krok 3

Pokrojoną cebulę zeszklić na patelni a potem dodajemy przecier,przyprawy i rosół,gołąbki podajemy z cebulką oraz pieczywem.

Wideo

Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:

Jak zrobić gołąbki

Komentarze: (1)

Pozostało: 1500 znaków
2013-10-21 03:34:22
Awatar
Ja przed duszeniem podsmażam te gołąbki, są smaczniejsze.
(0)