Jak zrobić sałatkę grecką

Jak zrobić sałatkę grecką

Kuchnia śródziemnomorska jest jedną z bardziej zdrowych na świecie. Dominują w niej świeże owoce, warzywa, ryby, owoce morze, zioła, zboże, wina i oliwa z oliwek. Poza tym, wszystkie dania są lekkostrawne. Jednym z charakterystycznych przystawek w państwach basenu Morza Śródziemnego jest sałatka grecka. Jak ją przygotować?

  • 1 główka sałaty lodowej
  • 1 zielony ogórek
  • 1 czerwona cebula
  • 2 średnie pomidory
  • 1 opakowanie sera typu feta
  • 1 mały słoiczek oliwek zielonych lub czarnych
  • 1 saszetka sosu greckiego do słatek
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Krok 1

Przygotuj dużą miskę. 

Krok 2

Na wstępie, porwij rękoma sałatę lodową na drobniejsze kawałki. 

Krok 3

Pokrój obranego i umytego ogórka na półkola. 

Krok 4

Umyte pomidory pokrój w dość szeroką kostkę. 

Krok 5

Obraną cebulę pokrój w półksiężyce. 

Krok 6

Oliwki przekrój na pół, wzdłuż ich osi. 

Krok 7

Ser feta starannie pokrój w kostkę

Krok 8

Wymieszaj w misce wszystkie składniki.

Krok 9

Sałatkę polej sosem, który przygotujesz zgodnie z zaleceniami producenta na opakowaniu sosu do sałatek greckich. 

Krok 10

SMACZNEGO!

Wideo

Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:

Jak zrobić grecką sałatkę

Komentarze: (0)

Pozostało: 1500 znaków