Z jakimi farszami przyrządzić pierogi

Z jakimi farszami przyrządzić pierogi

Z pewnością, gdyby ktokolwiek zza granicy chciałby poznać polską kuchnię, zaproponowałbyś mu pierogi ruskie. Są pyszne i kojarzą się z dzieciństwem oraz tymi najlepszymi, przyrządzonymi przez babcię. Jednak trzeba urozmaicić pierogi i poeksperymentować z innymi farszami! Poniżej kilka propozycji.

Krok 1

RUSKIE

Ugotowane, ostudzone i potłuczone ziemniaki pomieszaj z kostką tłustego twarogu. Całość przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa. Do tego dodaj zeszkloną na patelni, drobno pokrojoną cebulę oraz przyprawy do smaku. 

Krok 2

ZE SZPINAKIEM

Na rozgrzanej patelni podsmaż drobno posiekaną cebulę i dodaj świeży lub rozmrożony szpinak. Duś aż szpinak będzie miękki, a jego konsystencja będzie puszysta. Przez maszynkę do mielenia mięsa przepuść tłusty twaróg. Zmieszaj szpinak z serem, a następnie całość dopraw do smaku. 

Krok 3

Z KISZONĄ KAPUSTĄ I MIĘSEM

Na patelni roztop łyżkę smalcu. Podduś na niej drobno pokrojoną cebulę oraz 1/4 kg kiszonej kapusty. Dowolne mięso mielone wraz ze składnikami z patelni przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa. Całość połącz i ewentualnie dopraw do smaku. 

Krok 4

Z BRUKSELKĄ

Ugotuj brukselkę w wodzie z połową szklanki mleka i szczyptą cukru. Przez maszynkę do mielenia mięsa przepuść ugotowane warzywa oraz 3 jajka na twardo. Do wszystkiego dodaj jeszcze surowe jajko, 2 łyżki bułki tartej, posiekany koper oraz sól i pieprz do smaku.

Krok 5

Z KASZĄ GRYCZANĄ

Na początku zabierz się za ugotowanie 1 torebki kaszy gryczanej. W międzyczasie podsmaż na patelni cebule, aż się zeszkli. Przez maszynkę do mielenia mięsa przepuść kostkę tłustego twarogu. Wszystkie powyższe składniki wymieszaj ze sobą i dopraw solą i pieprzem. 

Krok 6

Z CUKINIĄ I SEREM MOZZARELLA

Pół cukinii pokrój najpierw w talarki, a następnie talarki w ćwiartki. Duś ją na ogniu wraz z drobno posiekaną cebulą do czasu, aż zmięknie. Poczekaj aż zawartość patelni wystygnie, a następnie całość wraz z serem mozzarella przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa. Dopraw do smaku. 

Krok 7

Z JAGODAMI

Wypłucz jagody. Wymieszaj je w miseczce z 2 łyżkami bułki tartej i 3 łyżkami cukru. 

Krok 8

Z DOWOLNYM OWOCEM

Jeżeli chodzi o owoce, do farszu możesz wykorzystać praktycznie każdy z nich. Wystarczy wymieszać go z bułką tartą i cukrem i gotowe. 

Komentarze: (0)

Pozostało: 1500 znaków