Jak ugotować jajka na twardo

Jak ugotować jajka na twardo

W tym poradniku przedstawię niezawodny sposób na gotowanie jaj na twardo. Mimo, że to bardzo proste, wiele osób ma z tym kłopoty. Dlatego postaram się opisać to w jak najprostszy sposób.

Krok 1

Jajka umieść w misce z osoloną wodą. Jeśli jajko unosi się na jej powierzchni, znaczy że jest zepsute. Możesz je usunąć

Krok 2

Jajka wkładaj pojedynczo do pustego garnka, a następnie zalej całość zimną wodą

Uwaga

Nie umieszczaj jajek w gorącej wodzie, ponieważ mogą pękać

Krok 3

Garnek połóż na rozgrzanym palniku kuchennym

Krok 4

Do gotującej się wody dodaj szczyptę soli

Krok 5

Jaja gotuj pod pokrywą, a gdy woda zacznie wrzeć , odczekaj ok. 10-15 minut

Uwaga

Zbyt długo czas spowoduje, że jaja będą miały przebarwienia , a także zmieni się ich zapach (na przykry). Gdy odczekasz zbyt mało czasu, jajka nie zdążą się ściąć i powstanie jajko na pół miękko

Krok 6

Ugotowane jajka zalej zimną wodą, a następnie obierz

Info

Porady

- mieszaj jajka kilka razy w czasie gotowania, dzięki temu żółtko ułoży się odpowiednio,
- świeże jajka są mniej podatne na pękanie,
- aby upewnić się czy jajko ugotowało się na twardo, połóż je na twarde podłoże i „zakręć”. Jeśli kręci się szybko to znaczy że jest odpowiednio ugotowane.

Wideo

Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:

Jak gotować jajka

Komentarze: (0)

Pozostało: 1500 znaków