Jak zrobić wędzarnię domowej roboty

 

Twoja przeglądarka nie obsługuje Adobe Flash Player
Zainstaluj go tutaj:

  •  

raportuj

ulubione
Jak zrobić wędzarnię domowej roboty dodał(a): Subskrybuj

Jest to bardzo prosta wędzarnia, którą można schować kiedy nie jest potrzebna. Taka wędzarnia zajmuje bardzo mało miejsca i jest zrobiona z szafki na ubrania. Natomiast uwędzone w niej mięso jest fantastyczne - w żadnym sklepie nie dostaniecie takich wyrobów. Oczywiście trzeba też wiedzieć jak wędzić mięso i jakim drewnem palić. Ale nie bójcie żaby - w filmie też to jest.


odsłony: 645614 głosów: 58 kategoria: Majsterkowanie > Technika data dodania: 16-10-2010 12:48 ocena: 4.67
  • Szafka narzędziowa
  • Metalowe pręty
  • Metalowa półka
  • Skrzynka metalowa
  • Metalowa płyta
  • Zawiasy
  • Profesjonalny termometr
  • Narzędzia

Komentarze do wideoporadnika Jak zrobić wędzarnię domowej roboty: (25)

2013-03-07 22:33:38
Awatar
Polak potrafi :)
(0) 
2011-06-09 15:34:33
Awatar
To było Dobre xDD
(0) 
2011-05-07 18:03:58
Awatar
moje pytanie drogi panie czy pan wędzisz czy pieczesz??
Bo chciałbym zobaczyć jak pan wędzisz łososia bo z tego co wiem i sam robie to łososia sie wędzi na zimno a tu w tym cudzie to można go upiec.A po drugie kanał powinien mieć około 1.5 - 2 m długości zeby można było regulować temperature i nie spiec miesa jak to widziałem na załączonych u pana
zdjęciach
(2) 
2011-04-25 17:22:12
Awatar
Wędzarnia fajna sam też wędzę. Tylko tytuł ,,Jak zrobić wędzarnię domowej roboty'' trochę tu nie pasuje ponieważ ty pokazujesz nam swoją wędzarnię. 5/5
(0) 
2011-02-22 14:37:23
Awatar
wędzarnia mi się bardzo podoba. a można wiedzieć skąd pan jest?
(0) 
2011-02-05 21:14:41
Awatar
Ja mam podobną tylko wypaliłem wnętrze by nie było farby. Opatuliłem wełną 5cm do ociepleń budynków i zakończyłem wylotowym kominem. W dolotowym tunelu zastosowałem dodatkowy wlot zimnego powietrza sterowany termostatem z malucha, który bardzo dobrze utrzymuje temperaturę w komorze. Można też zastosować miarkownik ciągu z pieca CO. To wszystko trzeba przetestować i odpowiednio ustawić bez wędlin. Do wędzenia stosuję w zasadzie każde drewno, które nie jest żywiczne. Smacznego.
(0) 
2010-12-20 18:14:12
Awatar
1000000000000000000000/0
(0) 
2010-10-26 16:08:26
Awatar
Chęci dobre ale błędów mnóstwo dlatego średnio oceniam, a oceniam jako fachowiec ponieważ wędzę od dawna i ten temat "przepaliłem" dawno. Szafka może być ale napewno wypalona od wewnątrz do blachy, ponieważ ogień będzie powolutku wypalał farbę i odymiał wędliny (farba będzie sobie miękła nawet pokryta już sadzą), ogień conajmniej 1-1,5m od szafy wtedy bezwładność temperatury będzie większa (chodzi o to żeby wędzić np. szynkę w temperaturze 30-40st.C przez cztery godziny i utrzymać tę temperaturę) inaczej po każdym dołożeniu drewna temperatura będzie skakała na 80st.C (i białko się zetnie, a dym nie dostanie się do środka szynki - wędlina będzie miała szare plamy w środku) tak samo ma się rzecz z wędzeniem kiełbasy wiejskiej: 60st.C, a później podpiekanie w 90 do 95 st.C i chodzi o to żeby te temperatury trzymać, inaczej wędliny będą za suche, za surowe, z żółto-szarymi plamami w środku (niedowędzone) lub osmolone... przed każdym wędzeniem wypalam moją wędzarnię (z szafki-rozdzielni elektrycznej) przez 1,5 - 2h, a w środku temperatura sięga wtedy 160 st.C pomimo że mam palenisko 1,5m dalej, a wszystko po to żeby mieć pewność że nie będzie stref zimnych oraz pary wodnej w wędzarni bo wtedy wędlinki będą osmolone jak z komina... ale ważne że kolega zaczął, a później to już kwestia ilości godzin spędzonych na wędzeniu... Brawo! ale z uwagami...
(2) 
2010-10-23 00:51:51
Awatar
Elegancka wędzareczka
(0) 
2010-10-22 18:18:08
Awatar
No widzę, że kolega zadymiacz dopiero rozpoczął przygodę z tą wędzarką bo kije jeszcze "świeże". Jako, że mam pewne doświadczenie z taką szafą to pozwolę sobie na kilka uwag: Co do konstrukcji to mam podobną ale palenisko mam obok ok.1m a dym dochodzi przez rurę do dziury w dnie, poza tym u góry zrobiłem duży otwór i dorobiłem komin oraz szyber na dolocie dymu co pozwala na precyzyjną regulację temperatury (a temperatura poza drewnem oczywiście to kluczowa sprawa przy wędzeniu), i tu uwaga do autora filmu - optymalna temperatura wędzenia to 60st.C a nie 40... 40stC to temperatura w której wstępnie osusza się wyroby praktycznie bez dymu,no ale jak kto lubi:)Co do uwag w komentarzach dotyczących malowania wnętrza i ew. oparów z farby, to ja swoja wędzarnię przed pierwszym użyciem "wypalałem" przez kilka dni drewnem owocowym (jabłoń,grusza,śliwa) wytwarzając bardzo gęsty dym co spowodowało pokrycie się wnętrza szafy naturalnym osadem (jakby woskiem) który chroni wyroby przed szkodliwymi oparami z podgrzewanej farby. Popieram głos autora, że nic nie zastąpi wyrobów domowej roboty, bo kto choć raz spróbuje ten już nigdy nie nazwie "sklepowego" wyrobu wędliną, to są po prostu wodne wyroby wędlinopodobne... :) Doceniam chęci kolegi "Dobromskiego" no i witam w kręgu wędzarniczej braci:)
(1) 
poprzednie
123następne
Pokaż wszystkie komentarze