Jak przechowywać warzywa z ogrodu

Jak przechowywać warzywa z ogrodu

Trwałość i jakoś warzyw z naszego ogrodu zależy od ich gatunki, od gleby oraz od naszego wkładu pracy. Mimo wszystko bardzo przyjemnie jest mieć przy swoim domu świeże, a co więcej- niepryskane warzywa. Jednak jak je przechowywać?

Krok 1

Do kilkunastu dni możesz przechowywać warzywa korzeniowe i cebulowe np.: chrzan, czosnek, cebulę, pietruszkę, marchew, buraki, por, seler, kalarepę, rzodkiewkę, pomidory, ogórki i kapustę.

Krok 2

Największą trwałość mają odmiany selera, buraków i pietruszki.

Wideo

Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:

Jak zapobiec psuciu się warzyw w lodówce

Krok 3

Zbieraj tylko warzywa dojrzałe i wyrośnięte. 

Krok 4

Przechowuj warzywa w temperaturze niemniejszej niż 0 stopni Celsjusza. 

Krok 5

Cebula i czosnek wymagają przewiewnego miejsca i niskiej wilgotności.

Krok 6

Przed przechowywaniem warzyw w jakimkolwiek miejscu, upewnij się, że nie są one mokre. 

Krok 7

Buraki, seler, marchewka i pietruszka wymagają wysokiej wilgotności i temperatury do 4 stopni. Ułóż je w skrzynki i przysyp warstwą wilgotnego piasku. Układaj je od największych okazów na spodzie do najmniejszych na wierzchu. 

Krok 8

Dynie i kabaczki przed przechowywaniem wysusz na słońcu. Zawieś je w plastikowej siatce w suchym, chłodnym i wolnym od mrozów miejscu. 

Krok 9

Przechowuj ziemniaki w miejscu, gdzie nie ma dostępu światła, a temperatura waha się od 4 do 10 stopni Celsjusza. Najlepiej trzymać je w niezbyt głębokich skrzyniach. 

Komentarze: (0)

Pozostało: 1500 znaków