Jak przygotować blok waniliowy

Jak przygotować blok waniliowy

Blok waniliowy przyrządza się bardzo podobnie do bloku czekoladowego. Nasze babcie i mamy robiły go, kiedy w sklepach nie było zbyt dużego wyboru słodyczy, a jedyną dostępną czekolada był wyrób czekoladopodobny. Poniżej podam przepis na przepyszny, słodziutki blok waniliowy, który nie zawiera konserwantów, a smakuje genialnie!

  • 2 szklanki cukru
  • szklanka orzechów włoskich
  • 100 g pokrojonych na małe kawałki kandyzowanych wiśni
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki olejku waniliowego
  • szczypta soli
  • szklanka wody
  • pół kg mleka w proszku
  • pół paczki herbatników

Krok 1

W garnku doprowadź do wrzenia wodę, cukier i masło. Odstaw rondelek na bok i poczekaj, aż masa lekko przestygnie. 

Krok 2

Do masy dodaj mleko w proszku i całość dokładnie wymieszaj, aby była jednolita konsystencja. 

Krok 3

Do jednolitej masy dodaj olejek waniliowy, miód i drobno pokruszone herbatniki, posiekane orzechy i kandyzowane owoce. Ponownie wymieszaj całość. 

Krok 4

Formę wyłóż folią spożywczą i przelej do niej masę. Wstaw całość do lodówki na min. 4 godziny. 

Wideo

Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:

Jak zrobić blok czekoladowy

Komentarze: (1)

Pozostało: 1500 znaków
2013-01-30 08:56:38
Awatar
robi smaka nie powiem
(0)