Jak przyrządzać i piec sarninę

Jak przyrządzać i piec sarninę

Z sarny można przyrządzać świetne steki, zrazy i gulasz.

Krok 1

Warzywa pokroić w cienkie paski,dodając cukier,ocet,olej i przyprawy zmiażdżone w moździerzu,ugniatamy ręką aż do wydzielenia soku.

Krok 2

Przygotować zaprawę: warzywa umyć, obrać, pokroić w cienkie talarki, dodać olej, ocet, cukier, zmiażdżone w moździerzu przyprawy i ugniatać wszystko ręką tak długo, aż warzywa wydzielą sok.

Krok 3

Opłukane mięso obkładadamy warzywami polewając sosem powstałym zmieszanych składników zaprawy.

Krok 4

Po 3 dniach marynaty usuwamy warzywa z przyprawami nacierając solą dodając utłuczonym w moździerzu pieprz z zielem i jałowcem.

Krok 5

Naszpikowane słupkami słoniny mięso podgrzane w gorącej brytfance w tłuszczu,wkładamy do rozgrzanego do 180 st.piekarnika i pieczemy przez 2 godziny podlewając kilkakrotnie powstałym sosem z pieczenia.

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak przyrządzać i piec sarninę skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!