Jak przyrządzać i piec sarninę

Jak przyrządzać i piec sarninę

Z sarny można przyrządzać świetne steki, zrazy i gulasz.

  • sarnina
  • 15 dag słoniny
  • 10 dag tłuszczu
  • kilka ziaren jałowca
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól
  • zaprawa:
  • 1 marchewka
  • 2 plastry selera
  • 1 pietruszka
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka octu
  • kilka ziaren czarnego pieprzu,
  • ziela angielskiego
  • jałowca
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka cukier

Krok 1

Warzywa pokroić w cienkie paski,dodając cukier,ocet,olej i przyprawy zmiażdżone w moździerzu,ugniatamy ręką aż do wydzielenia soku.

Krok 2

Przygotować zaprawę: warzywa umyć, obrać, pokroić w cienkie talarki, dodać olej, ocet, cukier, zmiażdżone w moździerzu przyprawy i ugniatać wszystko ręką tak długo, aż warzywa wydzielą sok.

Krok 3

Opłukane mięso obkładadamy warzywami polewając sosem powstałym zmieszanych składników zaprawy.

Krok 4

Po 3 dniach marynaty usuwamy warzywa z przyprawami nacierając solą dodając utłuczonym w moździerzu pieprz z zielem i jałowcem.

Krok 5

Naszpikowane słupkami słoniny mięso podgrzane w gorącej brytfance w tłuszczu,wkładamy do rozgrzanego do 180 st.piekarnika i pieczemy przez 2 godziny podlewając kilkakrotnie powstałym sosem z pieczenia.

Komentarze: (0)

Pozostało: 1500 znaków