Jak przyrządzić chili con pavo

Jak przyrządzić chili con pavo

Chili con carne to typowe danie meksykańskie, którego podstawą jest mięso mielone i chili. W naszej przepisowej modyfikacji wykorzystamy jednak mięso indycze, stąd też powyższy tytuł. Świetne danie zarówno na rodzinny obiad jak i na przyjęcie w gronie znajomych.

  • 1/2 kg mielonego mięsa z indyka
  • posiekana duża cebula
  • 2 szklanki wody
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów
  • 1 puszka kukurydzy
  • 3-4 ząbki czosnku
  • przyprawa chili
  • suszona papryka
  • sól
  • pieprz
  • kminek
  • oregano
  • pieprz kajeński

Krok 1

Na rozgrzanej patelni podsmaż mięso z indyka. 

Krok 2

Na patelnie wrzuć także pokrojoną cebulę oraz wyciśnięty czosnek i smaż wszystko, aż warzywo się zeszkli. 

Krok 3

Do całości wlej wodę, dodaj pomidory, kukurydzę i fasolę z puszki. Przypraw wszystko wymienionymi przyprawami. 

Krok 4

Zmniejsz ogień i duś danie pod przykryciem przez około 35-40 minut. 

Krok 5

Podawaj w chlebie lub z nachosami. 

Wideo

Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:

Jak zrobić Chili Con Carne #1

Komentarze: (0)

Pozostało: 1500 znaków