Jak zrobić dobre włoskie cappuccino

Jak zrobić dobre włoskie cappuccino

Cappuccino to przepyszny włoski napój kawowy z dodatkiem spienionego mleka i szczyptą sypkiej czekolady lub kakao dla ozdoby.

  • 2 łyżeczki świeżej drobno zmielonej kawy
  • 300 ml mleka
  • 300 ml wody
  • łyżeczka kakao lub czekolady w proszku

Krok 1

Świeżo zmieloną kawę zaparzyć we wrzątku (najlepiej ciśnieniowym ekspresie).

Krok 2

Gorące mleko (o zawartości tłuszczu od minimum 2% do 3,2%) miksować przez 2-3 minuty tak aby uzyskać konsystencje kremowej pianki mlecznej.

Krok 3

W uprzednio podgrzanych filiżankach (najlepiej z grubej porcelany) rozlać kawę i dodać delikatnie spienione mleko

Krok 4

Na wierzch wsypać kakao lub startą na drobnej tarce czekoladę

Wideo

Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:

Jak zrobić szybką, domową kawę cappuccino

Komentarze: (0)

Pozostało: 1500 znaków