Jak zrobić focaccia - przepis na włoski chleb

Jak zrobić focaccia - przepis na włoski chleb

Bardzo dobry chleb domowego wypieku. Ogólnie włoskie pieczywo nie należy do najlepszych ale ten przepis im wyszedł

Krok 1

Focaccia to rodzaj drożdżowego pieczywa, popularnego we włoskiej kuchni. Od pizzy różni ją sposób przygotowywania oraz podawania. Jest jedną z ulubionych włoskich przekąsek, podawanych przed daniem głównym lub potrawą na śniadanie .Do kubka wlać 60 ml ciepłej wody, dodać 2 łyżki mąki, cukier i drożdże rozetrzeć na gładka pastę, odstawić w ciepłe miejsce na 15-20 minut pod przykryciem.

Krok 2

Po tym czasie dodać do miski mąkę, soli, 1 łyżkę oliwy, 100 ml ciepłej wody i wyrośnięte drożdże.

Krok 3

Zagnieść w misce składniki, przełożyć na podsypaną mąką stolnicę i zagnieść ciasto w  kulę.

Krok 4

Przełożyć na blaszkę do ciasta i rękami  naciskając rozmieścić ciasto w całej blaszce .

Krok 5

Następnie odstawić przykryte  w ciepłe miejsce na 1,5 godziny i powsadzać w równych odstępach oliwki wymieszane z łyżką oliwy.

Krok 6

Przykryć z powrotem i trzymać w ciepłym miejscu jeszcze 30-45 minut i posmarować ciasto obficie oliwą z oliwek, posypując grubą solą i ziołami.

Krok 7

Wstawić do  nagrzanego piekarnika do 220 stopni C i piec przez 15-20 minut, aż się zrumieni. Po wyjęciu pokroić w kliny i podawać z oliwą z oliwek lub sałatą z sosem winegret.

Krok 8

W celu urozmaicenia focacci można umieścić ją w mniejszej blaszce tak, by wyrosła grubsza lub zamiast oliwek dodać plasterki koktajlowych pomidorów, paprykę ,cukinią, cebulą, a nawet plasterkami ziemniaków. Mocno wyrośniętą  kroi się wzdłuż na dwie kromki i przekłada warzywami, plasterkami szynki, wędliny czy sera i jest pyszną, pożywną kanapką.

Wideo

Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:

Jak upiec chleb pszenny z kminkiem

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić focaccia - przepis na włoski chleb skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!

Autor

Składniki

  • 10 g świeżych drożdży
  • 60 ml ciepłej wody
  • 100 ml ciepłej wody
  • łyżeczki cukru
  • 2 szklanki mąki chlebowej (typ 650)
  • 1 łyżeczka cienkiej soli
  • 1 łyżeczka oregano
  • tymianku lub rozmarynu
  • oliwa z oliwek
  • 90 g zielonych oliwek bez pestek
  • 1 łyżeczka grubej soli