Jak zrobić fondue serowe

Jak zrobić fondue serowe

Bardzo ciekawy sposób spożywania żółtego sera.

  • 600g pokrojonych serów (Gruyere
  • Emmentaler
  • Brie
  • Camembert)
  • 300 ml białego wina
  • 2 łyżki Kirszu
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • szczypta białego pieprzu
  • 2 bagietki
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 4 pieczarki
  • 1 brokuł podgotowany przez 5 minut w gorącej wodzie
  • 4 ugotowane kapustki brukselskie

Krok 1

Fondue to sposób podania stopionego żółtego sera. Umieszczamy go w wysokim naczyniu, ustawionym nad płomieniem, często małymi świeczkami zwanymi podgrzewaczami. W ciągle ciepłym stopionym serze macza się mięso, pieczywo bądź warzywa nadziane na specjalne podłużne widelce.Wszystkie sery umieścić w naczyniu, dolać wino i podgrzewać, aż sery będą płynną masą. Dodać wtedy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z Kirszem (białą wiśniową wódką), doprawić pieprzem i wymieszać.

Krok 2

Warzywa lub pokrojone pieczywo nadziewać na widelce, moczyć w ciepłej serowej masie i od razu jeść.

Wideo

Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:

Jak zrobić Fondue z czekolady

Komentarze: (0)

Pozostało: 1500 znaków