Jak zrobić pyszny sorbet truskawkowy

Jak zrobić pyszny sorbet truskawkowy

Wypróbowany przepis na domowy sorbet truskawkowy. Wskazówki, jak go zrobić zarówno z maszyną do lodów, jak i bez niej. Składniki: 600 gram truskawek, 450 ml. wody, pół średniej cytryny, 350 gram cukru pudru

Krok 1

Przygotowanie masy truskawkowej

  • cukier i wodę umieszczamy w garnku i podgrzewamy nad ogniem, aż cukier się rozpuści, gotujemy do momentu uzyskania syropu - ok. 6 minut
  • miksujemy truskawki razem z ostygniętym syropem i sokiem z cytryny

Krok 2

Przygotowanie sorbetu z użyciem maszyny do lodów

  • wkładamy masę do maszynki i włączamy ją na tak długo, jak podano w instrukcji naszej maszynki (30 min - 3 godzin)
  • po upływie tego czasu wkładamy powstałą masę do zamrażalnika (najlepiej w wodoszczelnym opakowaniu)
  • na godzinę przed podaniem przekładamy sorbet do lodówki

Wideo

Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:

Jak zrobić deser truskawkowy

Krok 3

Przygotowanie sorbetu bez maszyny do lodów

  • w szczelnym opakowaniu wkładamy masę truskawkową od razu do zamrażalnika
  • wyciągamy masę co pół godziny z zamrażalnika i miksujemy
  • na godzinę przed podaniem wkładamy sorbet do lodówki

Uwaga

Inspiracja

Poradnik inspirowany przepisem ze strony http://www.ofeminin.pl/przepisy/przepis-na-lody-d8685c164553.html

Komentarze: (0)

Pozostało: 1500 znaków