Jak zrobić sorbet cytrynowy

Jak zrobić sorbet cytrynowy

Sorbet cytrynowy to idealne rozwiązanie dla osób, którzy szukają wyśmienitego i orzeźwiającego smaku.

Krok 1

Na samym początku zagotuj cukier z wodą (użyj ok 150 ml). Mieszaj dokładnie, aż cukier się rozpuści. Wystudź syrop.

Krok 2

Wlej sok z cytryny do uprzednio przygotowanego syropu. Przykryj całość i odstaw na ok 25-30 min do zamrażalnika

Krok 3

Ubij białka, do momentu aż powstanie sztywna piana. W międzyczasie wyjmij masę cytrynową z zamrażalnika. Dodaj do niej pianę i wymieszaj wszystko delikatnie. Całość włóż do zamrażalnika na ok 2 godziny - co pół godziny mieszaj delikatnie (najlepiej trzepaczką).

Krok 4


Wyjmij sorbet z zamrażarki i wymieszaj go z likierem cytrynowym. Całość przełóż do schłodzonych kieliszków i zalej szampanem.

Wideo

Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:

Jak zrobić cytrynowy sorbet

Komentarze: (0)

Pozostało: 1500 znaków