Jak karmelizować jabłka

Jak karmelizować jabłka

Karmelizowane jabłka stosowane są do potraw, deserów i mięs. Jeśli chcesz je zrobić, to nie ma problemu, ponieważ przepis na karmelizowane jabłka jest prosty.

  • 3 jabłka (golden delicious lub gala)
  • 80g masła
  • 100g cukru
  • 3 gwiazdki anyżu
  • kawałek kory cynamonowej
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki rumu

Krok 1

Pokrojone jabłka bez skórki pokroić w grubszą kostkę,włożyć do rondelka z roztopionym masłem dodając cukier wraz z przyprawami i starannie wymieszać.

Krok 2

Gotujemy na małym ogniu,mieszając i uważając aby nie zrobiła się z nich pulpa,dodajemy sok cytrynowy oraz rum który ma lekko odparować.

Krok 3

Jabłka te stosujemy jako nadzienie do ciast,dodatki do lodów oraz mięs.

Wideo

Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:

Jak zrobić pieczone jabłka

Komentarze: (0)

Pozostało: 1500 znaków